Duurzaamheid HPL-platen zijn 100% onderhoudsvrij. De platen zijn vocht- en weerbestendig, waardoor ze een populair zijn bij architecten en ontwerpers. Hierdoor hebben architecten een gemakkelijke keuze om de milieu-impact op gebouwen te reduceren. Daarnaast zijn de platen schokbestendig, krasbestendig. HPL-platen voor gevelbekleding hebben ook een hoge UV- bestendigheid. Dit maakt het ideaal voor ventilatie in gebouwen, waardoor ze beter geschikt zijn voor ecologische en duurzame milieubewuste impact. Afgezien van bovenstaand is een bijkomend voordeel van HPL-platen: het gemak van installatie. Hierdoor past het overal en kan het in elke gewenste design worden verwerkt. Ook is het gemakkelijk te verwijderen nadat het eenmaal gemonteerd is. Dit maakt het zeer gebruiksvriendelijk.
Bij veel gebruikers van gevelpanelen is de merknaam Trespa® het best bekende merk. Trespa® panelen zijn HPL (High Pressure Laminate) platen. Ze worden ook wel volkern platen genoemd. De productiemethode van HPL platen bestaat uit het, onder hoge druk, samenpersen van dunne papierlaagjes of papierpulp. Het resultaat zijn stijve en harde platen die een gesloten oppervlak hebben. Dit oppervlak wordt meestal nog afgewerkt met een kleur of structuur. Naast Trespa® komen ook merknamen zoals Vikulit, Vikures en Resoplan in de markt voor HPL platen voor.
Een gevelpaneel met bijzondere eigenschappen
Ten opzichte van andere HPL platen is de productiemethode van Trespa® panelen enigszins afwijkend. De productie van Trespa® platen geschiedt door middel van de EBC-technologie (Electron Beam Curing). Hierbij wordt de kern, die bestaat uit houtvezels, samen met thermohardende harsen samengeperst. Het oppervlak van Trespa® platen wordt daarbij voor een deel geïntegreerd in de kern van de plaat. Het resultaat is een zeer maatvaste plaat met een hard oppervlak. Hierdoor kan vuil zich niet makkelijk hechten, waardoor de gevelpanelen eenvoudig te reinigen zijn.
Trespa® platen zijn eenvoudig te bewerken
Het bewerken van Trespa® platen gaat eenvoudig en kan meestal met standaard gereedschappen worden uitgevoerd. Daar Trespa® een harde kunststof is, dient daar wel rekening mee te worden gehouden. Zo wordt bijvoorbeeld voor het zagen een ander zaagblad geadviseerd dan voor zachtere kunststoffen. Naast het zagen zijn frezen, boren, schroeven en verlijmen ook bewerkingsmogelijkheden die op Trespa® worden toegepast.
Een breed assortiment met veel toepassingsmogelijkheden
Geventileerde gevelbekledingen en boeiboorden zijn veel voorkomende toepassingen van Trespa® gevelpanelen. Daarnaast wordt Trespa® ook vaak ingezet als basismateriaal voor dakkapellen, luifels, plafonds, balkons en terrasafschermingen. Trespa® platen zijn verkrijgbaar in vele kleuren, decors, diktes en afmetingen. Meer informatie over het leveringsprogramma is te vinden op bijvoorbeeld vinkkunststoffen.nl.