Heb je een vergunning nodig voor een dakopbouw?

Dakopbouw is een vorm van verbouwing waarbij u extra vierkante meters op de bovenste verdieping plaats. Een efficiënte manier om tot wel 30% meer woonoppervlak te creëren zonder in te leveren op de tuin! Maar heb je eigenlijk altijd een vergunning dakopbouw nodig? Zeker. Een dakopbouw telt in de bouw als het realiseren van een nieuwe verdieping en daarvoor is een vergunning dakopbouw nodig. U kunt bij uw lokale gemeente een vergunning dakopbouw aanvragen. Zij beslissen op basis van uw aanvraag en een aantal documenten of de vergunning wordt verleend. Lees verder voor handige tips en weetjes bij het aanvragen van een vergunning dakopbouw.

Tips aanvraag vergunning dakopbouw

Een vergunning dakopbouw wordt altijd aangevraagd bij de lokale gemeente. Dit kan bij de gemeente zelf of via het digitale omgevingsloket met een DigiD inlogcode. Hieronder geven wij een aantal handige tips om de vergunningsaanvraag voor een dakopbouw zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  • Vraag ruim voordat u wilt gaan verbouwen de vergunning aan. De gemeente heeft tot 8 weken om te reageren waarna de buren nog 6 weken bezwaar kunnen maken.
  • Overleg met uw buren. In geval van een grote verbouwing bent u verplicht uw buren in te lichten. Wie weet hebben zij zelf ook verbouwingsplannen en kunnen de kosten en de vergunningsaanvraag gedeeld worden.
  • Zorg dat de benodigde documenten aanwezig en compleet zijn om vertraging bij het beoordelen van de vergunningsaanvraag te vermijden.

Hoe wordt een vergunningaanvraag beoordeeld?

Een vergunningsaanvraag wordt op basis van het bestemmingsplan, de welstandsnota en het Bouwbesluit door de lokale gemeente beoordeeld. Een vergunning kan alleen verleend worden als een aanvraag aan alle regels en voorwaarden voldoet. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan de bestemming van het grondgebied, de uiterlijke kenmerken en de veiligheid en gezondheid. Twijfelt u over de compleetheid van uw aanvraag of heeft u een vergunning dakopbouw nodig? Leenman Bouw heeft veel ervaring met het verzorgen van vergunningen en kan deze voor u aanvragen of controleren. Met onze ervaring heeft u bovendien een verhoogde kans op slagen!

Een dakopbouw met Leenman Bouw

De professionals van Leenman Bouw zijn vakmannen met al 25+ jaar ervaring. Onze passie voor onze vakgebieden vindt u terug in de professionele manier waarmee wij onze projecten oppakken en de deskundigheid waarmee we Duurzaam+ kunnen bieden. Onze all-round vaklieden staan garant voor een prettige, vindingrijke en gedegen uitvoering van uw dakopbouw. Bent u benieuwd naar de kosten of mogelijkheden van een dakopbouw op uw woning? Neem dan contact op met onze adviseurs of vraag een offerte aan.

Terug naar het overzicht