Waar moet je op letten tijdens een verbouwing?

U gaat uw huis verbouwen, gefeliciteerd! Het is een spannende tijd om een ruimte te zien transformeren tot iets anders. Hoewel het eindresultaat er wezen mag is het proces van de verbouwing voor sommige mensen een stressvolle tijd. Er wordt immers gewerkt aan uw woning wat geluidsoverlast kan veroorzaken, een tijdelijke impact kan hebben op het woongenot en waar wellicht wat financiële verrassingen uitkomen. Waar moet je op letten bij een verbouwing? Onze vakmensen geven hieronder 7 gouden tips voor een checklist verbouwing.

Checklist verbouwing

Om verbouwingsstress te voorkomen geven we hieronder een checklist verbouwing. Of het nu gaat om het regelen van de verbouwing tot even aanbellen bij de buren; met deze checklist verbouwing komt u de verbouwing bijna zonder verbouwingsstress door!

Tip 1: Bedenk tot in detail wat u wilt

Een verbouwing is meer dan alleen een muurtje wegbreken of een keuken of badkamer erin zetten. We krijgen te maken met leidingen die verlegd moeten worden, plafonds die gesloopt worden of vloeren die worden opgemaakt. Breng alles vóór de verbouwing in kaart.

Tip 2: Zorg dat de financiën rond zijn

Zet op een rijtje wat de verbouwing gaat kosten en doe onderzoek naar de beste manier om dit te bekostigen. Soms is het bedrag te dekken met een extra hypotheek. U kunt natuurlijk ook uw spaargeld inzetten. Hou ook altijd wat geld achter de hand voor onverwachte kosten.

Tip 3: Houd rekening met onvoorziene kosten

Wees u ervan bewust dat er veel kosten bijkomen die niet beschreven staan op de offerte van de aannemer. Denk aan het huren van een container voor sloopafval, parkeerkosten voor de aannemer of afhaalmenu’s omdat er tijdelijk geen keuken beschikbaar is.

Tip 4: Check de vergunning

Sommige verbouwingen kunnen alleen plaatsvinden met een vergunning. Hou er rekening mee dat het aanvragen van een vergunning zo’n zes weken in beslag kan nemen. Check dus van tevoren wat wel en niet kan.

Tip 5: Bedenk hoe u de verbouwing doorbrengt

Verbouwt u de badkamer? Of de keuken? Hou er rekening mee dat tijdens de verbouwing het woongenot kan verminderen en zoek naar alternatieven. Wellicht kunt u bij familie of vrienden terecht of kunt u in een hotel of huisje in de buurt verblijven.

Tip 6: Licht de buren in

Een verbouwing gaat gepaard met geluidsoverlast. Om de relatie met de buren goed te houden is het handig om aan verwachtingsmanagement te doen. Licht ze op tijd in en hou ze gedurende de verbouwing op de hoogte.

Tip 7: Een verbouwing kost tijd

Zorg voor rek in de planning van uw verbouwing: een verbouwing duurt altijd langer dan u van tevoren denkt.

Een verbouwing met Leenman Bouw

Het team van Leenman Bouw beantwoordt graag al uw vragen over verbouwen en de checklist verbouwing. Onze vaklieden pakken alle projecten professioneel op en staan garant voor een prettige, vindingrijke en gedegen uitvoering van uw verbouwing. Meer weten over de mogelijkheden van verbouwen? Neem dan contact op met onze adviseurs of vraag een offerte aan.

Terug naar het overzicht