Ga jij vaak naar de sportschool of doe je thuis vaak oefeningen? Dan weet je waarschijnlijk dat goede voeding en stoffen binnenkrijgen minstens net zo belangrijk is als de training zelf. Koolhydraten, eiwitten en vet zijn vooral erg belangrijk. Zonder deze stoffen zul je niet snel progressie zien na je workouts. In dit artikel hebben we meer informatie over wat deze stoffen precies doen. Hierbij zullen we het vooral hebben over caseïne eiwitten.
Het belang van eiwit
Eiwitten zijn erg bepalend voor de bouw van ons lichaam. Deze stoffen vormen de basis van ons weefsel, zoals cellen, botten en ook onze spieren. Als je traint om een betere spiermassa te krijgen, zijn eiwitten daarom erg belangrijk voor succes. Eiwitten dragen namelijk bij aan de groei van spieren. Hiernaast zijn eiwitten ook bepalend voor het herstel van je spieren na de trainingen. Eiwitten zitten in dierlijke producten zoals vlees, vis, melkproducten en eieren. Veel sporters kiezen ervoor om extra eiwitten te nemen, in de vorm van bijvoorbeeld shakes. De meest belangrijke eiwit is caseïne. Veel mensen zijn niet goed bekend met caseïne, maar wel met whey proteïne. Dit is namelijk de stof die overblijft na de productie van kaas. Caseïne is afkomstig uit hetzelfde proces.
Snelle en langzame eiwitten
Eiwitten zijn er in twee soorten, de langzame en snelle eiwitten. Whey proteïne is een snel eiwit. Dit betekent dat de stof snel opgenomen wordt door het menselijk lichaam. Deze proteïne wordt daarom meestal gebruikt om je spieren snel te laten herstellen na een workout. Daarnaast draagt het bij aan de groei van spiermassa. Meestal nemen sporters whey proteïne in ongeveer een half uur of een uur na de training. Op die manier heeft deze proteïne het beste effect.
Caseïne is in tegenstelling hiervan een langzaam eiwit, ook bekend als melkeiwit. Deze eiwitten worden vertraagd afgegeven, waardoor het vaker wordt gebruikt voordat sporters naar bed gaan. Tijdens de slaap, is het lichaam ook bezig met het herstellen van spieren. Hierbij kan caseïne eiwit dus goed helpen. Langzame en snelle eiwitten hebben dus een hele andere functie bij het lichamelijk herstel. Je moet daarom goed opletten dat je de juiste soort gebruikt.